استان ها > سیستان و بلوچستان

نکات تغذیه‌ای برای طولانی ترین شب سال



منیر افتخاری نیا رییس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفت وگو با ایسنا، گفت: برای پیشگیری و کنترل اضافه وزن، چاقی و بیماری هایی همچون دیابت، فشارخون، انواع سرطان ها و بیماری های قلبی و عروقی لازم است که در شب یلدا از مصرف میزان زیاد مواد قندی و شیرین، مواد غذایی پرنمک و شور و چرب خودداری کنیم.

وی ادامه داد: برای پذیرایی شب یلدا بهتر است به جای غذاهای چرب و شیرین و پرنمک مانند انواع شیرینی ها و آجیل شور و تنقلات فاقد ارزش تغذیه ای، از میوه های تازه و مغزهای بی نمک (مانند پسته، بادام، فندق، بادام زمینی و سایر مغزهای غیر شور) استفاده شود. شیرینی های کوچک و خشک مناسب‌تر از شیرین های خامه ای و بزرگ است.

وی افزود: مصرف چای کم رنگ و استفاده از دمنوش های مناسب مفید هست سعی کنید حتی الامکان همراه چای قند، شکر و نبات مصرف نکنید وبه جای آن چای همراه خرما، توت خشک و کشمش مصرف شود.

رییس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با بیان اینکه توصیه می شود میوه ها قبل یا دو ساعت بعد از غذا مصرف شود ادامه داد: مصرف میوه باعث برآورده شدن نیازهای بدن به مواد معدنی و ویتامین های مختلف می شود انار و هندوانه سرشار از ویتامین C ، موادمعدنی مانند پتاسیم و منیزیم و از جمله میوه هایی است که بیش از میوه های دیگر در این شب مورد استفاده قرار می گیرد؛ هندوانه به دلیل دارابودن ماده ای به نام لیکوپن به  عنوان یک ماده آنتی اکسیدان در جلوگیری از بیماری‌های سرطانی مؤثر است.انار غنی از آنتی اکسیدانهای مختلف است و برای سلامت قلب و عروق، جلوگیری از تصلب شریان ها و سکته‌ها، جلوگیری از پیری زودرس و آلزایمر و پیشگیری از سرطان ها بویژه سرطان پروستات مفید است.

وی ادامه داد: میوه های خشک یکی از تنقلات شب یلدا هستند؛ این میوها سرشار از ویتامینهایی همچون ویتامین های گروه  B و A نیز املاحی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، مس و منگنز هست.به یاد داشته باشید که هر 100 گرم میوه خشک تقریباً 250 کالری داردبنابراین در مصرف آن زیاده روی نکنید. تا حد امکان از میوه تازه به دلیل دارا بودن فیبر بالا به جای میوه خشک استفاده کنید. فیبر موجود در میوه جذب مواد قندی و چربی را در روده کاهش می دهد و از بروز اضافه وزن ، چاقی ،دیابت و چربی خون بالا پیشگیری میکند.

وی افزود: در این شب به علت مصرف تنقلات، میوه ها و آجیل ها بهتر است یک شام سبک سرو شود.همراه با شام شب یلدا که بهتر است چرب، سرخ شده و پرنمک نباشد ،مصرف سبزی و سالاد را فراموش نکنید. فیبر موجود در سبزیجات و سالاد از جذب چربی و قند مواد غذایی در روده جلوگیری می کند.

افتخاری نیا ادامه داد: آجیل را از مراکز معتبر آجیل فروشی خریداری کنید و به رنگ ، طعم و تازگی آن دقت کنید.به یاد داشته باشید بوی ماندگی و مزه تند نشانه ناسالم بودن آجیل است. رنگ آجیل را با دستتان کنترل کنید. اگر دستتان رنگی شد احتمال دارد آجیل ها را با رنگهای غیرمجاز یا خوراکی رنگ کرده باشند و باید از خرید آن خودداری کنید، از خرید و مصرف آجیل های شور خودداری کنید و در عوض از آجیل های تفت داده نشده و خام  و به مقدار کم استفاده کنید.

وی ادامه داد: بهتر است بیماران کلیوی و دیابتی از قندهای ساده، انواع مغزها و شیرینی ها به مقدار تجویز شده در برنامه غذایی آنها استفاده کنند، بیماران کلیوی مراقب مقدار مصرف مایعات باشند و کمتر از هندوانه استفاده کنند.

افتخاری نیا عنوان کرد: باید افراد دیابتی در شب یلدا به جای مصرف توت و کشمش و انجیر آجیل از مغز دانه هایی همچون گردو ،فندق، پسته و بادام زمینی استفاده کنند.همچنین این افراد نباید بیش از سه واحد میوه مثل یک قاچ متوسط هندوانه یا یک عدد خرمالو متوسط یا نصف لیوان انار در طول روز  استفاده کنند. همچنین افراد دیابتی در مصرف باسلوق که حاوی قند زیادی است  احتیاط کنند.

وی افزود: افراد مبتلا به فشار خون هم از مصرف آجیل های نمکی خودداری کنید و از مغز دانه های خام  همچون گردو و بادام زمینی استفاده کنند.

وی گفت: مبتلایان به فشار خون از مصرف میوه های این شب همچون  هندوانه، خرمالو و انار غافل نشوند چرا که این میوه ها  سرشار از پتاسیم است  که  به کنترل و کاهش  فشار خون کمک میکنند و افرادی که دچار اضافه وزن ، چاقی و چربی خون بالا هستند توصیه میشود از میوه های تازه به دلیل فیبر بالا البته در حد متعادل به جای میوه های خشک استفاده کنند.

انتهای پیام


منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا