استان ها > گیلان

نابودی 20 هزار هکتاری تالاب انزلی



به گزارش خبرگزاری سلامت (طبنا) گیلان: هادی حق‌شناس استاندار گیلان شنبه در جمع اصحاب رسانه با اشاره به بالا بودن سطح آب‌های زیرزمینی در استان، از سوء مدیریت در بهره‌برداری از این فرصت طبیعی انتقاد و با بیان اینکه میانگین بارندگی گیلان، چهار برابر میانگین بارندگی کشور و یک و نیم برابر میانگین بارندگی جهان است، اظهار کرد: متاسفانه به دلیل سوء تدبیرها، نه تنها استان نتوانسته است از این فرصت خدادادی به نحو احسن استفاده کند، بلکه همین موضوع مشکلات عدیده‌ای را به لحاظ زیست محیطی برای گیلان به وجود آورده است.

وی یکی از تبعات منفی بالا بودن سطح آب‌های زیرزمینی را آلوده شدن این آب‌ها به شیرابه زباله‌ها عنوان کرد و افزود: مدیریت پسماند از دو طریق دفن زباله و دفع آن امکان‌پذیر است، با این حال، به دلیل بالا بودن سطح آب‌های زیرزمینی در استان، امکان دفن زباله عملاً منتفی است و برای مدیریت اصولی پسماند گیلان ناگزیر به استفاده از روش دفع زباله هستیم.

استاندار گیلان به تشریح سه راه حل برای دفع زباله در استان پرداخت و بیان کرد: تبدیل پسماند به کود، تبدیل پسماند به انرژی از طریق زباله‌سوز و دفن ریجکت زباله در مناطق بیابانی، سه راهکاری هستند که در استان دنبال می‌شوند.

حق‌شناس با انتقاد از عدم تحقق قراردادهای منعقد شده برای خرید زباله‌سوز در گذشته افزود: در طول یک دهه گذشته قراردادهایی برای خرید و احداث دستگاه زباله‌سوز در گیلان به امضا رسیده‌اند اما علی‌رغم پرداخت مبالغ هنگفت، این پروژه‌ها تا به امروز به سرانجام نرسیده‌اند.

وی با اشاره به طرح مسائل زیست محیطی استان در نشست استانداران گفت: در حضور رئیس جمهور عرض کردم که راهکار اصلی جهت حل مسئله پسماند استان، فعال شدن قراردادهای منعقد شده در گذشته است البته تحقق این امر مستلزم زمان است و باید با یک اقدام کارشناسی و حقوقی، این مسئله با جدیت پیگیری شود.

استاندار گیلان با بیان اینکه در حالی که گیلان با طبیعت بکر و سرسبزش شناخته می‌شود، اما این استان با چالش‌های زیست محیطی مهمی دست به گریبان است و افزود: عدم اجرای تعهدات گذشته در زمینه مدیریت پسماند و آلودگی تالاب انزلی، دو مورد از مهم‌ترین این چالش‌ها هستند.

حق‌شناس با اشاره به ضرورت اجرای مفاد قرارداد خرید زباله‌سوز در گیلان، از عدم تحقق وعده‌های گذشته در این زمینه انتقاد کرد و گفت: قرار بود در طول یک دهه گذشته زباله‌سوز به گیلان وارد شود و علاوه بر استفاده از روش کمپوست، بقیه پسماندها در یک منطقه بیابانی دفن شود که متأسفانه هیچ‌کدام از این موارد تاکنون محقق نشده است.

وی استفاده از سیستم دفن زباله (لندفیل) را راه‌حل مناسبی برای مسئله پسماند ندانست و تأکید کرد: در غیاب دستگاه زباله‌سوز و کمپوست، چاره‌ای جز دفن زباله وجود نداشت و برای کنار گذاشتن این روش اشتباه، باید هرچه سریع‌تر نسبت به تأمین و راه‌اندازی دستگاه‌های زباله‌سوز در استان اقدام شود.

استاندار گیلان، احیای تالاب انزلی و ساماندهی رودخانه‌های زرجوب و گوهررود را دومین مسئله زیست محیطی مهم استان عنوان کرد و گفت: متأسفانه در چند دهه گذشته، بخشی از فاضلاب شهرهای رشت، صومعه‌سرا و بندر انزلی به سمت تالاب انزلی سرازیر شده و این تالاب 20 هزار هکتاری را در معرض نابودی قرار داده است.

حق شناس از برنامه دولت برای احداث تصفیه‌خانه فاضلاب شهری در مسیر رودخانه‌های منتهی به تالاب انزلی خبر داد و بیان کرد: در سال‌های گذشته تلاش شد از روش‌های لایروبی و ایجاد تله‌های رسوب‌گیر برای احیای تالاب استفاده شود، اما این اقدامات فقط مانند یک مسکن موقتی عمل کردند.

وی با تأکید بر ضرورت راه‌اندازی تصفیه‌خانه‌های فاضلاب شهری تصریح کرد: موادی که از طریق رودخانه‌ها به تالاب انزلی منتقل می‌شوند، مانند کود و بهترین تغذیه برای گیاه مهاجم سنبل آبی عمل می‌کنند و اگر این مسئله را حل نکنیم، احیای تالاب انزلی همچنان یک چالش حل‌نشده باقی خواهد ماند.

استاندار گیلان، احیای دو رودخانه زرجوب و گوهررود را از دیگر دغدغه‌های زیست‌محیطی استان برشمرد و گفت: قطعاً دغدغه‌های دیگری ازجمله تقویت زیرساخت‌های عمرانی و زیرساختی در استان را نیز به عنوان اولویت‌های کاری خود دنبال خواهیم کرد.


منبع:خبرگزاری سلامت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا