زعفران چهارمحال و بختیاری محصولی با کیفیت جهانی
خبرگزاری مهر، گروه استانها- مرضیه عالی پور هفشجانی: کشت زعفران در استان چهارمحال و بختیاری به دلیل شرایط آب و هوایی و نیاز کم این گیاه به آب، بسیار مناسب است.
زعفران که به عنوان «طلای سرخ» شناخته میشود، میتواند در اراضی کمبازده نیز کشت شود و به عنوان یک گیاه دارویی با بازدهی اقتصادی بالا، نقش مهمی در تأمین معیشت و اقتصاد روستاییان و کشاورزان ایفا کند.
این گیاه به دلیل مقاومت به خشکی و کمآبی، در شرایط کمبود منابع آبی نیز عملکرد خوبی دارد و میتواند جایگزین مناسبی برای کشتهای نامناسب در اراضی کمبازده باشد.
با مدیریت و برنامهریزی مناسب، کشت زعفران میتواند تولید بالا و ارزش افزوده بیشتری ایجاد کند.
زعفران بازدهی اقتصادی بالایی دارد
علی عسگری یکی از زعفران کاران استان چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در روستای کوچکی در چهارمحال و بختیاری زندگی میکنم. حدود پنج سال پیش، با توجه به مشکلات کمآبی و نیاز به یک محصول با بازدهی بالا، تصمیم گرفتم کشت زعفران را شروع کنم. ابتدا با کمک خانواده و مشاوره از کارشناسان کشاورزی، زمین کوچکی را به کشت زعفران اختصاص دادم.
وی تصریح کرد: یکی از بزرگترین چالشها، تأمین پیاز زعفران با کیفیت بود. همچنین، نیاز به دانش فنی در مورد زمانبندی دقیق کاشت و برداشت و مدیریت آفات و بیماریها داشتیم. اما با گذشت زمان و کسب تجربه، توانستیم این مشکلات را پشت سر بگذاریم.
عسگری بیان داشت: زعفران به دلیل نیاز آبی کم و بازدهی اقتصادی بالا، برای ما بسیار سودآور بوده است. علاوه بر این، زعفران یک محصول با ارزش افزوده بالا است که میتوانیم آن را به صورت مستقیم به بازار عرضه کنیم و درآمد خوبی کسب کنیم. همچنین، کشت زعفران به ما کمک کرده تا از زمینهای کمبازده به بهترین نحو استفاده کنیم.
این زعفران کار ادامه داد: توصیه من این است که ابتدا با کارشناسان کشاورزی مشورت کنند و اطلاعات کافی در مورد کشت زعفران به دست آورند. همچنین، بهتر است با شروع کوچک و کسب تجربه، به تدریج سطح زیر کشت را افزایش دهند. صبر و پشتکار نیز در این مسیر بسیار مهم است.
عسگری بیان داشت: قصد دارم سطح زیر کشت زعفران را افزایش دهم و همچنین به بهبود فرآیندهای برداشت و بستهبندی توجه بیشتری کنم تا بتوانم محصول با کیفیتتری به بازار عرضه کنم. همچنین، امیدوارم بتوانم با دیگر زعفرانکاران منطقه همکاری کنم و یک تعاونی تشکیل دهیم تا بتوانیم به صورت گروهی به بازارهای بزرگتر دسترسی پیدا کنیم.
زعفران ایجاد اشتغال مولد کرده و درآمد پایداری برای کشاورز دارد
محمد بیژنی کارشناس کشاورزی در چهارمحال و بختیاری نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: زعفران به دلیل نیاز آبی کم و بازدهی اقتصادی بالا، یک گزینه مناسب برای اراضی کمبازده و مناطق با منابع آبی محدود است.
وی تصریح کرد: در شرایط فعلی که کمبود منابع آبی وجود دارد، زعفران میتواند به عنوان یک محصول درآمدزا و جایگزین کشتهای نامناسب در اراضی کمبازده چهارمحال و بختیاری باشد.
بیژنی ادامه داد: ما در ایستگاه تحقیقاتی گهرباران، ترویج و آموزش کشت زعفران را به بهرهبرداران بخش کشاورزی ارائه کردهایم. همچنین با ترویج کاشت این گیاه با ارزش در عرصههای کمبازده و حاشیهای استان، ضمن تأمین نیازهای اقتصادی روستاییان و صنایع مختلف غذایی و دارویی، حفاظت از منابع آب و خاک و بهبود کارایی مصرف آب نقش مؤثری در بهبود معیشت کشاورزان استان ایفا خواهد کرد.
وی اذعان داشت: زعفران به عنوان یک گیاه دارویی با بازدهی اقتصادی بالا، مناسب اراضی کمبازده است. کشاورزان با یک نوبت کاشت میتوانند پنج تا هفت سال برداشت داشته باشند و بعد از این مدت پیاز زعفران قابل فروش است. این محصول ایجاد اشتغال مولد کرده و درآمد پایداری برای کشاورز دارد.
این کارشناس کشاورزی اذعان داشت: در حال حاضر، ۲۶۰ هکتار از اراضی استان به کشت زعفران اختصاص یافته و پیشبینی میشود از این سطح حدود یک هزار و ۶۰۰ کیلوگرم کلاله زعفران برداشت شود
بیژنی عنوان کرد: کشت زعفران در چهارمحال و بختیاری نه تنها به عنوان یک راهحل اقتصادی برای کشاورزان، بلکه به عنوان یک راهحل پایدار برای مدیریت منابع آب و خاک منطقه است.
عیار زعفران چهارمحال و بختیاری نسبت به دیگر استانها بالاتر است
یزدان احمدزاده مجری کشت گیاهان دارویی چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: ۲۶۰ هکتار از اراضی این استان به کشت زعفران اختصاص یافته است که پیشبینی میشود از این میزان حدود دو تن برداشت داشته باشیم.
وی تصریح کرد: با توجه به خشکسالیهای اخیر یکی از سیاستهای وزارتخانه جهاد کشاورزی کشت گیاهان کمآببر است و در این راستا امسال حدود ۱۵ تن پیاز زعفران بین کشاورزان توزیع شد.
مجری کشت گیاهان دارویی چهارمحال و بختیاری افزود: با توجه به اینکه امسال سطح زیر کشت افزایش یافته، میزان برداشت نیز بیشتر شده، اما میانگین استان بین هفت تا هشت کیلوگرم در هکتار است.
احمدزاده عنوان داشت: یکی از عوامل مدیریتی که کشاورزان زعفرانکار باید مدنظر قرار دهند این است که صبح قبل از طلوع آفتاب برداشت را انجام دهند، چراکه آفتاب باعث پژمردگی و کاهش خواص زعفران میشود.
وی تاکید کرد: زعفران کشت شده در این استان با توجه به نوع اقلیم، آب و هوا و ارتفاع از سطح دریا، عیار بالاتری دارد و به تبع آن از طعم و رنگ بهتری هم برخوردار است.
مجری کشت گیاهان دارویی چهارمحال و بختیاری عنوان داشت: برداشت در این استان دستی صورت میگیرد و در بحث مکانیزاسیون هنوز عقب هستیم بنابراین باید هم در برداشت و هم بعد از آن در بحث فرآوری اقدامات مربوط به مکانیزاسیون انجام شود.
احمدزاده گفت: لازم است تسهیلاتی از خط اعتباری مکانیزاسیون در اختیار کشاورزان قرار گیرد تا این مشکل رفع شود.
به گزارش خبرنگار مهر، کشت زعفران در استان چهارمحال و بختیاری به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب و نیاز کم این گیاه به آب، یک فرصت اقتصادی مهم برای کشاورزان منطقه محسوب میشود.
این گیاه با مقاومت به خشکی و کمآبی، میتواند در اراضی کمبازده نیز عملکرد خوبی داشته باشد و به عنوان یک محصول با ارزش افزوده بالا، نقش مهمی در بهبود معیشت و اقتصاد روستاییان ایفا کند.
با توجه به مزایای اقتصادی و زیستمحیطی کشت زعفران، توسعه و ترویج این کشت میتواند به افزایش تولید و درآمد کشاورزان کمک کند و در عین حال، به حفظ منابع آبی و خاکی منطقه نیز کمک نماید.
بنابراین، با مدیریت و برنامهریزی مناسب، کشت زعفران میتواند به عنوان یک راهکار پایدار و سودآور در چهارمحال و بختیاری مورد توجه قرار گیرد.