بهداشت و درمان

راهکارهای پیشگیری از بیماری های تنفسی در فصل زمستان



به گزارش ‘گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت(طبنا)، دکتر رضا بصیری، عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار کرد: با توجه به افزایش شیوع بیماری های تنفسی در فصل زمستان و به علت تغییر درجه حرارت محیط، بسیاری از ویروس ها، که به صورت نهفته و غیرفعال هستند، فعالیتشان آغاز می شود و افزایش ازدحام در محیط های سربسته، می تواند امکان انتقال ویروس و بیماری ها در این محیط ها را بیشتر کند و به دنبال آن مراجعین به بیمارستان ها و کلینیک ها نیز افزایش می یابد.

وی با بیان اینکه بیماری های تنفسی عمدتا از طریق استنشاق ذرات هوا، که آلوده به ویروس یا میکروب هستند منتقل می شود، افزود: مهم ترین اصل در کنترل بیماری های تنفسی و ریوی به خصوص در فصول سرد سال، پیشگیری است و لذا به مردم توصیه می شود که همانگونه که در دوران کرونا توصیه های بهداشتی را جدی می گرفتند، در فصول سرد سال هم این مراقبت ها را داشته باشند و به خصوص افراد دارای بیماری های قلبی، ریوی، بیماری های تضعیف کننده سیستم ایمنی، بیماران همودیالیز و سایر افرادی که به نحوی سیستم ایمنی بدن آنها به طور مطلوب فعالیت نمی کند، در پیشگیری از بیماری های تنفسی دقت بیشتری داشته باشند.

فوق تخصص بیماری های ریه وICU، عمده ترین بیماری های تنفسی در فصل سرد سال را بیماری های باکتریال و وایرال نظیر بیماری های ویروسی رینوویروس، انواع آنفلوانزا و موارد اندک کرونا ذکر کرد و افزود: بیماری های ویروسی سرعت انتشار بالایی دارند و باعث اپیدمی در جامعه یا شیوع های دسته جمعی می شوند و به همین دلیل هم می توانند همزمان چند عضو خانواده را مبتلا کنند و باعث از کار افتادگی افراد شوند.

وی اضافه کرد: بسیاری از عفونت های وایرال، با ورود به ریه، باعث ایجاد عفونت می شوند، بنابراین می توانند زمینه را برای عفونت های باکتریال نیز مساعد کنند.

دکتر بصیری در ادامه، اساس درمان بیماری های تنفسی را جدی گرفتن بروز علائم تنفسی، عنوان کرد و افزود: بیماران باید با رعایت بهداشت نظیر استفاده از ماسک، اجتناب از دست دادن و روبوسی کردن، از انتقال آن به اطرافیان جلوگیری کنند.

وی درباره مصرف رژیم غذایی بیماران دچار مشکلات تنفسی، که به عفونت های وایرال و باکتریال مبتلا می شوند، تأکید کرد: این بیماران باید بیشتر مواد غذایی نرم قابل بلع راحت تر و مایعات گرم و نرم از جمله، چای کمرنگ، شیر و مصرف میوه جات و سبزیجات مفید مصرف و استراحت بیشتر در منزل داشته باشند تا دوره بیماری تمام شود.

عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به باور اشتباه مردم، درباره مصرف مواد سرخ شده در بیماران تنفسی، گفت: مصرف متعادل غذاهای سرخ شده، برای بیماران مشکلی ایجاد نخواهد کرد، اما گاهی اوقات مواد افزودنی مثل ادویه جات در دوزهای بالا به دلیل ایجاد تحریک مخاطی، ممکن است برای بیمار آزار دهنده باشند.

بیماری تنفسی آنفلوانزا؛ شایع ترین بیماری فصل سرد

دکتر بصیری در ادامه بیماری آنفلوانزا را یکی از شایع ترین بیماری های فصل سرما برشمرد و اظهار کرد: این بیماری به سرعت قابل انتشار است، لذا افراد دارای نقص ایمنی حتما باید در فصل پاییز واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند تا در ادامه سال کمتر دچار بیماری آنفلانزا شوند.

وی افزود: بیمارانی هم که سرفه های طولانی دارند، به خصوص سرفه هایی با علائم نگران کننده مانند سرفه های با تب طولانی مدت، خلط خونی، گرفتگی صدا و یا تنگی نفس زیاد، باید به پزشک متخصص مراجعه کنند تا اقدامات تکمیلی برای آنها انجام شود.

وی گفت: نکته مهم در مورد بیماری های تنفسی آن است که در جامعه ما افراد زیادی به دو بیماری شایع آسم و بیماری انسداد ریوی مزمن مبتلا هستند و طبق آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی در دنیا بیش از 450 میلیون نفر مبتلا به آسم و300 میلیون به بیماری انسداد ریوی مزمن وجود دارد، یعنی در مجموع این دو بیماری حدود 10 درصد جامعه بشری را در دنیا مبتلا می کنند. همچنین طبق آخرین آمارها در جامعه ایرانی 5 تا 7 درصد به آسم مبتلا هستند، لذا اگر فرض کنیم که شبیه به آمار جهانی باشد، 10 درصد جامعه به آسم و بیماری انسداد ریوی مزمن مبتلا باشد، عدد قابل توجهی خواهد شد.

دکتر بصیری همچنین توصیه کرد: بیماران مبتلا به بیماری های آسم و بیماری انسداد ریوی مزمن حتما مراقبت های بیشتری داشته باشند و از تماس با افراد بیمار و هوای سرد و خشک پرهیز کنند و ضمن داشتن رژیم غذایی مناسب، از داروهای تجویز شده توسط پزشک به درستی استفاده کنند.


منبع:خبرگزاری سلامت

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا