استان ها > زنجان

خانم‌های باردار مصرف شیر و لبنیات را فراموش نکنید



هانیه عطایی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: تغذیه مناسب در دوران بارداری و تأمین مواد غذایی مورد نیاز بدن در این دوران علاوه بر تأمین رشد کافی و ایجاد ذخایر مواد مورد نیاز جنین باعث ذخیره مواد مغذی در بدن مادر نیز می‌شود که علاوه بر این دوران در دوران شیردهی به خصوص در شش ماه اول اهمیت بسزایی دارد. 

وی با بیان اینکه تغذیه نامناسب و ناکافی در این دوران حتی می‌تواند در ابتلا به بیماری‌های کلیوی، قلبی عروقی، دیابت و پرفشاری خون در بزرگسالی دخیل باشد، افزود: تغذیه نامناسب در دوران بارداری می‌تواند باعث تأخیر رشد داخل رحمی سقط جنین، زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد شود.

عطایی تاکید کرد: مصرف منابع غذایی سرشار از عناصر چهارگانه مورد نیاز در بارداری یعنی پروتئین کلسیم، آهن و اسید فولیک در این دوران ضروری است. 

کارشناس مامایی با اشاره به اینکه شیر و لبنیات از اهمیت بسزایی در تنوع و رژیم‌غذایی مادران باردار برخوردار است، اذعان کرد: به همین خاطر هم در خانم‌های باردار با وزن کمتر از حد نرمال و هم در خانم‌های با وزن بیشتر از حد نرمال مصرف لبنیات توصیه می‌شود با این تفاوت که در بارداران با وزن بالا باید از نوع کم چرب مصرف شود. 

وی با بیان اینکه ویتامین ب ۱۲ در تقسیم سلولی و خون‌سازی نقش مهمی دارد، چون در منابع غذایی گیاهی یافت نمی‌شود و باید از منابع حیوانی مانند شیر و لبنیات دریافت شود، گفت: در دوران بارداری و شیردهی مصرف روزانه حداقل سه تا چهار سهم از این گروه توصیه می‌شود و هر سهم معادل یک لیوان کشک یا یک و نیم لیوان بستنی است. 

عطایی اذعان کرد: ماست و پنیر به علت داشتن ویتامین و مخمرهای مخصوص برای جلوگیری از ویار بارداری نیز می‌تواند مؤثر باشد.  

کارشناس مامایی تشریح کرد: گروه شیر و لبنیات جز ۵ گروه غذایی اصلی است که منبع تأمین، کلسیم، فسفر، پروتئین و ویتامین‌های آ و ب۲ و حتی ب ۱۲ است که برای رشد و استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها نیاز بود و مواد این گروه شامل شیر، ماست، پنیر کشک و بستنی  است.

عطایی بیان کرد: مادران باردار در دوران بارداری علاوه بر خود نیاز جنین را هم تامین می‌کنند لذا از آن‌جایی ‌که سرعت رشد و بافت‌سازی جنین بالاست نیاز به کلسیم از سه ماهه سوم افزایش می‌یابد تا هم نیاز مادر رفع شود و هم جنین کوچکترین کمبودی در تأمین مواد غذایی ضروری در رشد و تکامل جنین تأثیرگذار است. 

او با بیان اینکه حتی در دوران شیردهی مصرف کلسیم بسیار مهم است چون از شیر مادر به جنین منتقل شده و کمبود آن سبب اختلال در تکامل کودک می‌شود، تصریح کرد: کمبود کلسیم در بدن مادر منجر به برداشت کلسیم از ذخایر بدنی مادر شده و تراکم استخوانی مادر را کاهش می‌دهد و در نتیجه زمینه پوکی استخوان در مادر فراهم می‌شود.   

وی تصریح کرد: طبق اطلاعات علمی میزان مصرف مجاز کلسیم روزانه برای زنان باردار و شیرده بین ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی‌گرم بیان شده است. هر لیتر شیر گاو به طور متوسط حاوی ۱۲۰۰ میلی‌گرم کلسیم است. برای جذب و متابولیسم کلسیم شیر نیاز به عناصری نظیر فسفر و ویتامین دی است که به طور طبیعی در شیر وجود دارد. از طرفی کلسیم نقش تنظیمی بسیار مهمی در بدن دارد و هم‌چنین در پیشگیری از بیماری پره اکلامپسی فشار خون دوره بارداری نقش موثری اینفا می‌کند. 

کارشناس مامایی خاطرنشان کرد: کلسیم در بارداری باعث پیشگیری از تولد زودرس و وزن کم زمان تولد می‌شود؛ چراکه با مرگ و میر نوزادان با وزن کم هنگام تولد ارتباط مستقیم دارد پس خانم‌های باردار مصرف کلسیم را فراموش نکند. 

ارتباط فردا: طبق آمار زنان ۴ برابر بیش از مردان در معرض بیماری پوکی استخوان هستند. لذا خوردن شیر و لبنیات به همه به‌خصوص خانم‌ها توصیه ‌می‌شود چرا که در قرن ۲۱ طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، پوکی استخوان چهارمین تهدید کننده حیات بشر نامیده شده است.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا