جهان > ایران در جهان

تلاش ناکام آمریکا برای جداکردن سوریه از ایران و محور مقاومت


ارتباط فردا: روز چهارشنبه و ساعاتی پس از اعلام آتش‌بس بین رژیم صهیونیستی و لبنان از سوی «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا و پایان یافتن جنگ چندین ماهه مقاومت لبنان و رژیم اشغالگر، ناگهان تروریست‌ها در شمال سوریه فعال شدند.

در ابتدا، بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران مسائل منطقه اعلام کردند که فعالیت مجدد و گسترده تروریست‌هایی همچون گروه «هیئت تحریر الشام» که پیشتر با نام جبهه النصره شناخته می‌شد، عملیاتی از سوی رژیم صهیونیستی و آمریکا برای تحت فشار قرار دادن سوریه در جهت وادار کردن «بشار اسد» رئیس جمهور این کشور برای دوری از ایران، روسیه و محور مقاومت است.

با گذشت زمان و مشخص‌تر شدن حمایت عملی و سیاسی رژیم صهیونیستی، آمریکا و حتی اوکراین از تروریست‌ها برای تصرف شهرهایی در شمال غربی سوریه از جمله حلب، نشریه‌ها و خبرگزاری‌های غربی نیز به این مسئله اذعان کردند که واشنگتن و تل‌آویو به‌دنبال وادار کردن دمشق برای «دوری از ائتلاف ایران و روسیه» هستند.

تلاش ناکام آمریکا برای جداکردن سوریه از ایران و محور مقاومت
تصاویر بشار اسد و رهبر انقلاب در جنوب دمشق

تلاش آمریکا برای قطع روابط دمشق با تهران و از بین بردن خطوط لجستیکی مقاومت در سوریه

در همین راستا، خبرگزاری انگلیسی رویترز در هفته گذشته به نقل از منابعی اذعان کرد که آمریکا و امارات در حال رایزنی با یکدیگر هستند تا در صورت قطع روابط دمشق با تهران و از بین بردن خطوط لجستیکی مقاومت در سوریه که «برای تجهیز حزب‌الله لبنان» به کار گرفته می‌شوند، تحریم‌های اعمال شده علیه سوریه را بردارند.

به ادعای رویترز، این گفت‌وگوها در ماه‌های گذشته و «پیش از حمله ناگهانی شورشیان به حلب» شدت گرفته بود.

خبرگزاری انگلیسی همچنین اذعان کرد که آمریکا به‌دنبال سوءاستفاده از شرایط کنونی در سوریه است تا دمشق را از تهران و مسکو دور کنند.

اما رویترز به نقل از منابع خود نوشت که در صورت تصمیم دمشق برای گرفتن کمک از سوی ایران در جهت مقابله با «شورشیان»، تلاش آمریکا برای ایجاد «تفرقه» در محور مقاومت و دوری سوریه از ایران با مشکل روبرو خواهد شد.

منظور رویترز از شورشیان، تروریست‌های مورد حمایت آمریکا، ترکیه و رژیم صهیونیستی است که در جهت «تحت فشار قرار دادن سوریه برای پذیرش شروط ترکیه و تضعیف محور مقاومت» فعال شده‌اند. تحریر الشام از قوی‌ترین گروه‌های تروریستی مخالف دولت سوریه است و روابط پیچیده‌ای را با بازیگران منطقه‌ای از جمله ترکیه دارد. گروه «ارتش ملی سوریه» که تحت حمایت کامل ترکیه قرار دارد در کنار این گروه در عملیات‌های تروریستی مشارکت دارد و همین مسئله باعث شده تا بسیاری از تحلیلگران نقش ترکیه در تحولات سوریه را انکارناپذیر توصیف کنند.

گروه تحریر الشام توسط کشورهای غربی به عنوان گروه تکفیری و وابسته به القاعده و داعش شناخته می‌شود اما تاکنون، کشورهای غربی از جمله آمریکا با وجود تروریستی خواندن این گروه، از اقدامات آن حمایت کرده و دولت سوریه را مسئول شرایط کنونی معرفی کرده‌اند.

اما حمایت آمریکا از این گروه تروریستی، به حمایت سیاسی محدود نشده است. پیشتر، منابع روسی و اروپایی اعلام کردند که تروریست‌ها ضمن آموزش دیدن توسط نیروهای ویژه اوکراین، درحال استفاده از تجهیزات فوق پیشرفته آمریکایی هستند که بدون دریافت کمک و حمایت مستقیم، استفاده از این تجهیزات ناممکن بود. از طرفی، به اذعان نشریه صهیونیستی «تایمز اسرائیل»، تروریست‌ها ضمن اعلام حمایت خود از رژیم صهیونیستی، خواستار حمایت این رژیم در برابر محور مقاومت و ایران شده‌اند.

تلاش ناکام آمریکا برای جداکردن سوریه از ایران و محور مقاومت
تروریست‌ها در شمال سوریه

تحولات سوریه؛ پروژه اسرائیلی، آمریکایی و ترکیه‌ای است

علاوه‌بر شواهدات میدانی مبنی بر نقش داشتن اسرائیل، آمریکا و ترکیه در تحرکات تروریست‌ها در سوریه، اخیرا «جفری ساکس» نظریه‌پرداز مشهور آمریکایی و استاد دانشگاه کلمبیا ضمن معرفی تحولات در سوریه به‌عنوان پروژه «آمریکایی، اسرائیلی و ترکیه‌ای» اظهار داشت: «با وجود شناخته شدن تحریر الشام به‌عنوان گروهی تروریستی از سوی آمریکا، واشنگتن در تحولات سوریه نقش کلیدی دارد. این پروژه آمریکایی، اسرائیلی و ترکیه‌ای، بخشی از برنامه نتانیاهو برای سرنگونی کشورهای خاورمیانه است.»

ساکس در ادامه گفت‌وگوی خود با «پیرس مورگان» خبرنگار و مجری مشهور انگلیسی تصریح کرد: «نتانیاهو به‌دنبال سرنگونی کشورهای حامی فلسطین است. تحرکات تروریست‌ها در روزهای اخیر در ابتدا سوریه، روسیه و ایران را شوکه کرد، اما مطمئن هستم که این عملیات اسرائیلی و ترکیه‌ای برای نابودی کشورهای خاورمیانه است و آمریکا همواره حامی اقدامات اسرائیل برای توسعه جنگ در خاورمیانه است.»

نظریه‌پرداز آمریکایی تصریح کرد: «اما این عملیات، بشار اسد را نابود نخواهد کرد. همین لحظه، نیروهای کمکی از سوی عراق، احتمالا از سوی ایران راهی سوریه شده‌اند و تروریست‌ها از بین خواهند رفت.»

او مجددا تأکید کرد که این یک عملیات طراحی شده توسط نخست وزیر رژیم صهیونیستی است.

ساکس اظهار داشت: «پروژه نتانیاهو برای سرنگونی کشورهای خاورمیانه از سال ۱۹۹۶ شروع شده است. او در کتاب خود تحت عنوان مبارزه با تروریسم فهرستی از اقدامات لازم برای سرنگونی کشورهای حامی محور مقاومت قرار داده است زیرا نابودی محور مقاومت از جمله حزب‌الله و حماس ناممکن است، در نتیجه باید کشورهای حامی آن‌ها نابود شوند.»

او افزود: «در کتاب نتانیاهو، هفت کشور ایران، عراق، لیبی، سوریه، سومالی، سودان و لبنان به‌عنوان کشور هدف برای نابودی معرفی شده‌اند و آمریکا در ۳۰ سال گذشته دستورات نتانیاهو را انجام داده است و علیه همه کشورها جز ایران وارد جنگ شده است.

ساکس اظهار داشت: «آمریکا در سال ۲۰۱۱ وارد جنگی مخفیانه علیه اسرائیل شد و اوباما (رئیس جمهور وقت آمریکا) دستور داد تا سازمان سیا دولت اسد را سرنگون کند. تحولات کنونی نیز در راستای همان برنامه است تا اسرائیل بزرگتر ایجاد و حامیان فلسطین نابود شوند.»

تلاش ناکام آمریکا برای جداکردن سوریه از ایران و محور مقاومت
صحنه‌ای از حملات هوایی اسرائیل به دمشق

نقش مستقیم اسرائیل در تحولات سوریه

در ماه‌های اخیر، حملات رژیم صهیونیستی به دمشق و دیگر مناطق سوریه شدت گرفته است. این حملات به بهانه هدف قرار دادن «اهدافی وابسته به محور مقاومت در سوریه» صورت گرفته‌اند اما به اذعان نشریه آمریکایی نیویورک‌تایمز، حملات هوایی این رژیم، فرصت مناسبی برای تروریست‌ها فراهم کرده تا «کنترل اسد بر شمال غربی سوریه را به چالش بکشند.»

اما نشریه آمریکایی در ادامه مطلب خود اذعان کرد که با وجود «موفقیت اندک اسرائیل، نابودی ساختار مقاومت در سوریه غیرممکن است» و تحرک تروریست‌ها باعث شده تا سوریه پیش از گذشته به‌دنبال حمایت ایران و روسیه باشد.

نیویورک‌تایمز در ادامه نوشت: «شکست اسرائیل در نابودی مسیر انتقال سلاح از سوریه به اعضای محور مقاومت باعث شد تا آمریکا و متحدان عرب آن که خواستار کاهش نفوذ ایران در منطقه هستند، به‌دنبال راهکاری دیپلماتیک باشند.»

این نشریه در ادامه به نقل از هشت منبع دیپلماتیک آمریکایی نوشت: «پیشنهاد آمریکا به سوریه برای دوری از ایران، خروج صدها نیروی آمریکایی در شمال شرقی سوریه و برداشتن تحریم‌های آمریکا علیه دمشق را شامل می‌شد.»

اما نیویورک‌تایمز در ادامه به نقل از منابع دیپلماتیک نوشت که تلاش‌های دیپلماتیک آمریکا و کشورهای عربی خلیج فارس برای دوری دمشق از تهران شکست خورده است و حملات تروریست‌ها «عواقبی فراتر از سوریه را در پی دارد.»

این نشریه همچنین به نقل از مقامات صهیونیست اذعان کرد که «اسرائیل برای جدایی سوریه از محور مقاومت به دولت مرکزی قوی در این کشور نیاز دارد، اما با وجود تلاش‌های آمریکا و اسرائیل، احتمال پیروزی آن‌ها هر لحظه کمتر می‌شود.»

واکنش سوریه و متحدان به پروژه آمریکایی-صهیونیستی

در چنین شرایطی، مقامات ایران و روسیه از همان ابتدای حملات تروریست‌ها به مناطقی در شمال غربی سوریه، حمایت کامل خود از دمشق در برابر تروریست‌ها را اعلام کردند. مقامات ایران نیز از همان ابتدا با اشاره به همزمانی فعال شدن تروریست‌ها در سوریه و آتش‌بس در لبنان، این پروژه را پروژه‌ای آمریکایی و صهیونیستی معرفی کردند.

در راستای شفاف سازی حمایت کامل تهران از دمشق، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی چندین روز پس از حملات گسترده تروریست‌ها برای دیدار با سران سوریه از جمله بشار اسد راهی دمشق شد.

او در نهایت، اعلام کرد که در صورتی که دمشق درخواست اعزام نیرو کند، تهران این موضوع را بررسی خواهد کرد. مسئله احتمال اعزام نیرو از سوی ایران به سوریه مسئله تازه‌ای نیست و مستشاران نظامی ایران در این کشور حضور داشته‌اند.

علاوه بر اقدامات دستگاه دیپلماسی ایران، فرماندهان میدانی ایران از جمله سرلشکر پاسدار «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح نیز در گفتگوهای تلفنی جداگانه با «آندری بلوسوف» وزیر دفاع روسیه، ژنرال «عبد الأمیر رشید یار الله» رئیس ستاد ارتش عراق و ژنرال «عبدالکریم محمود ابراهیم» رئیس ستاد ارتش سوریه، آخرین تحولات میدانی تهاجم تروریست‌های تکفیری به مناطقی در سوریه را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

سردار باقری نیز در گفت‌وگوهای خود تصریح کرد که همزمانی تهاجم تروریست‌ها در سوریه با آتش‌بس لبنان طراحی آمریکایی_عبری برای تضعیف محور مقاومت است.

تلاش ناکام آمریکا برای جداکردن سوریه از ایران و محور مقاومت
دیدار عراقچی با اسد در دمشق

شکست پروژه آمریکا و اسرائیل برای دوری دمشق از متحدان خود

شرایط میدانی نیز در حال تغییر به نفع دولت سوریه است، به‌طوری‌که در روزهای اخیر، ارتش سوریه با همکاری نیروی هوایی روسیه توانسته شمار زیادی تروریست را به هلاکت رساند و موفق شده تا در شهر کلیدی حماه، ساختاری دفاعی ایجاد و از پیشروی تروریست‌ها جلوگیری کند.

نیویورک تایمز هم نوشته است: «سوریه، مرکز محور مقاومت و نبرد قدرت‌ها در خاورمیانه است. حمایت روسیه و ایران از سوریه نشان می‌دهد که این اتحاد در برابر هرگونه فشار خارجی مقاومت خواهد کرد.»

چندین تحلیل‌گر نیز به این نشریه آمریکایی گفتند که با وجود خواست واشنگتن و تل‌آویو برای جدا کردن سوریه از ایران و روسیه، این اقدام غیرممکن است.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا