اخبار فرهنگی > هنر
چرا گذاشتید بفروشند که بعد اعتراض کنید؟ | حواشی حراج تهران هرگز تمام نمیشود
همشهری آنلاین: همیشه موضوعی پیدا میشود که عملکرد دستاندرکاران این حراج را زیر سوال ببرد و گزک به دست منتقدان بدهد تا از اساس با برگزاری این رویداد مخالفت کنند. در بیست و دومین دوره حراج تهران هم فروش اثری از رضا عباسی با عنوان «دختر نشسته» با حواشیای همراه شد. این تابلوی نگارگری که پیشبینی میشد عنوان گرانترین اثر امسال حراج تهران را از آن خود کند، قدمتی بیش از ۱۰۰ سال دارد و یکی از مسئولان وزارت میراث فرهنگی فروش آن را غیرقانونی اعلام کرد.
اعتراض به فروش اثر عصر صفوی
در این دوره از حراج، آثاری از رضا عباسی، معین مصور، محمد قاسم، آقا نجف اصفهانی، محمدحسن افشار ارومی، حسین کاظمی، احمد اسفندیاری، درویش عبدالمجید طالقانی، میرحسین خوشنویسباشی، غلامحسین امیرخانی، یدالله کابلی، کیخسرو خروش، محمود فرشچیان، محمد احصایی، فرامرز پیلارام، محمود زندهرودی، آیدین آغداشلو، مسعود عربشاهی، منصور قندریز، ژازه تباتبایی، پرویز کلانتری، غلامحسین نامی، بهجت صدر، واحد خاکدان، هانیبال الخاص و هوشنگ پزشکنیا ارائه شد.
فروش اثری از رضا عباسی، نقاش برجسته عصر صفوی، در این دوره به بروز حواشی دامن زد. مدیرکل موزههای وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به خبرگزاری ایرنا در این باره گفت: «تابلوی «دختر نشسته» به صورت موروثی به یک خانواده رسیده بود. آنها عکس اثر را برای اخذ مجوز فروش برای ما فرستادند اما قبل از تشکیل کارگروه تجارت وزارت میراث فرهنگی اقدام به فروش اثر کردند. ما اثر را از نزدیک ندیدیم و نمیدانیم این تابلو اصل یا تقلبی است، اما برای جلوگیری از فروش آن با دستگاه های ذیربط مکاتباتی انجام دادیم و نهادهای نظارتی در جریان هستند.»
طبق قانون مجوز فروش آثار تاریخی بالای ۱۰۰ سال از سوی کارگروه تجارت وزارت میراث فرهنگی صادر میشود که البته منوط است به طی مراحل کارشناسی و شناسنامهدار شدن اثر. اما مجوز فروش آثار زیر ۱۰۰ سال را وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر میکند.
علاج واقعه قبل از وقوع
آثار حراج تهران قبل از چکش خوردن در شامگاه جمعه، به مدت ۲ روز در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته، در هتل پارسیان آزادی به نمایش گذاشته شده بودند. چرا مسئولان میراث فرهنگی که به فروش این اثر معترضاند قبل از آغاز حراج جمعهشب جلوی فروش آن را نگرفتند؟ از طرف دیگر، مسئولان حراج هم به ایرنا گفتهاند: «تمامی آثار باقدمت و سنتی این رویداد دارای مجوز وزارت میراث، صنایع دستی و گردشگری هستند و نمایندگان این وزارتخانه هم در نمایشگاه حراج تهران حضور داشتند.»
حضور نمایندگان میراث فرهنگی در حراج، اگر مقرون به واقعیت باشد، اعتراض مدیرکل موزههای این وزارتخانه چه محلی از اعراب دارد؟ اگر هم فروش این اثر و سایر آثار سنتی حراج مشکلدار است، چرا مسئولان این وزارتخانه علاج واقعه قبل از وقوع نکردند و گذاشتند کار از کار بگذرد و بعد در رسانهها به غیرقانونی بودن فروش این اثر اعتراض کنند؟
تابلوی «دختر نشسته» در بیست و دومین حراج تهران به قیمت ۲۲ میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان فروش رفت و حالا با توجهی که جلب این تابلو شده، احتمالا ارزشاش بالاتر هم میرود و در حراجهای بعدی با قیمتی بالاتر به فروش میرسد.
منبع :همشهری آنلاین