ایجاد حساب بانکی برای حمایت از یوزپلنگ ایرانی
ارتباط فردا: شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در یادداشتی نوشت: یکشنبه گذشته همزمان با آغاز سرشماری پاییزه حیات وحش در منطقه میاندشت، همیاران و محیطبانان موفق به مشاهده و ثبت فیلم از سه قلاده یوزپلنگ ایرانی شدند. انتشار این خبر گرچه با خوشحالی زیاد دوستداران محیط زیست همراه بود، اما نباید از یاد برد که بر اساس آخرین آمار معاونت محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، متأسفانه فقط هفت یوز بالغ و ۱۰ توله یوز شناسایی شدهاند. بنابراین وضعیت یوزپلنگ ایرانی بسیار بحرانی و شکننده است و از نظر اکولوژیکی شرایط بسیار بدی دارد.
برنامه حفاظت از یوز نیازمند مرور درس آموختههای گذشته و ایجاد یک ساختار پژوهشی و اجرایی منسجم و همدل است. ظهرابی معاون طبیعی سازمان، قصد دارد با مشارکت کارشناسان توانمند داخل و خارج از سازمان بازبینی برنامههای پیشین و طراحی برنامه جدید را به انجام برساند. همکارانم در سازمان به استفاده از تجارب و ظرفیتهای بینالمللی برای حفاظت از یوزپلنگ میاندیشند. اولویت ما حفاظت از زیستگاههای طبیعی، امن کردن زیستگاهها و ارتقای کیفیت و مطلوبیت زیستگاه است.
یکی از موضوعاتی که در جلسه با «صادق مالواجرد» وزیر راه و شهرسازی، مطرح و پیگیری کردهایم، فنسکشی در حاشیه جاده عباس آباد میامی بوده که با دستور مساعد ایشان، منابع مالی تأمین شده و بهزودی عملیات اجرایی آن شروع میشود. همچنین روشنسازی این معبر نیز تکمیل شده و کاهش سرعت خودروها در جاده عباس آباد که یک سال اجرا شد، با توافق مجدد قرار شده بهصورت دائم ادامه پیدا کند.
حفاظت از یوزپلنگ ایرانی نیازمند منابع مالی است و برای دریافت حمایتهای مالی بینالمللی و داخلی با صندوق ملی محیط زیست هماهنگی شده است، تا حساب ویژهای مختص یوزپلنگ ایجاد کنند و به غیر از منابع دولتی، سایر منابع مالی در این حساب ذخیره و متناسب با برنامههای پیشبینی شده برای حفاظت از یوز با نظارت سازمان حفاظت محیط زیست هزینه شود. این کار فرصتی را فراهم میکند که مردم بهویژه بخش خصوصی در قالب طرحهای مسئولیت اجتماعی بتوانند به حفاظت از یوز که در حال حاضر به یک مطالبه ملی تبدیل شده است؛ کمک کنند.
در هفتهای که گذشت با وزیر جهاد کشاورزی دیدار کردم. در این دیدار درباره موضوعات مشترک فیمابین با نوری قزلجه صحبت کردیم. نگرانیهای کارشناسان و کنشگران محیط زیست درباره طرح «خروج درختان شکسته و افتاده از جنگلهای هیرکانی» را مطرح و آسیبهای اکولوژیک ناشی از اجرای این طرح را تشریح کردیم.
ملاقات با رئیس سازمان بازرسی کل کشور، و اعضای حقیقی شورای عالی محیط زیست از دیگر نشستهای مهم هفته گذشته بود. خدائیان رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اعتقاد سازمان بازرسی به حفاظت از محیط زیست و بیان مصادیق اقدامات در سالهای گذشته، بر ضرورت همراهی و حمایت از انجام تکالیف قانونی توسط سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد.
در جلسه با اعضای حقیقی شورای عالی محیط زیست، اعضا به اتفاق خواستار ارتقای جایگاه شورای عالی محیط زیست از جایگاهی تشریفاتی به نهادی تأثیرگذار بودند. به همین منظور قرار است مصوبات بیش از پنج دهه فعالیت این شورا بررسی و آسیبشناسی شود.
دسترسی محدود به اطلاعات مصوبات شورای عالی محیط زیست یکی از نقدهای جدی به عملکرد این شورا طی ادوار گذشته بوده است. با هدف مستندسازی اقدامات سازمان، مصوبات شورای عالی محیط زیست از ابتدای فعالیتش از سال ۱۳۴۶ شمسی تا زمان حاضر، تا دو هفته آینده در سایت سازمان بارگذاری میشود.