اختلالات خواب باعث ابتلا به دیابت میشود؟
همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: این بیماری متابولیک مزمن (دیابت) بیش از ۶ میلیون نفر در ایران و ۵۰۰ میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد و پیش بینی میشود که تعداد مبتلایان به آن در ایران و دنیا افزایش یابد. به گفته دکتر شاهین آخوندزاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، در ایران حداقل ۶ میلیون بیمار دیابتی و بیشتر از ۹ میلیون نفر در مرحله پیش دیابت قرار دارند و سالانه حداقل ۵۰۰ هزار نفر به جمعیت دیابتیهای کشور افزوده میشود. از این رو یافتهها و تحقیقاتی که درباره دلایل، شیوههای پیشگیری و درمان دیابت انجام میگیرد، همواره مورد توجه دانشمندان و متخصصان ایرانی است.
به گزارش تایمز آف ایندیا، با این حال، آیا می دانستید که برخی از اختلالات خواب میتواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد؟ یکی از این شرایط، آپنه خواب است و ارتباط آن با دیابت نوع ۲ (T۲D) اغلب نادیده گرفته میشود. این یک سابقه خطرناک ایجاد می کند زیرا میلیونها نفر که از آپنه خواب رنج می برند ممکن است به دیابت نوع ۲ مبتلا شوند. از آنجایی که شیوع دیابت در ایران و دنیا در حال افزایش است، درک این رابطه برای اجرای مداخلات به موقع ضروری است.
ارتباط آپنه خواب و دیابت
آپنه خواب وضعیتی است که باعث میشود افراد به طور نامنظم نفس بکشند و در نتیجه خواب نامناسبی داشته باشند. شایعترین شکل آپنه خواب، آپنه انسدادی خواب (OSA) است که نزدیک به یک میلیارد نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد. این به دلیل انسداد راه هوایی فوقانی است که مانع تنفس در هنگام خواب میشود. آپنه خواب مرکزی (CSA)، شکل کمتر رایج، زمانی رخ می دهد که مغز در ارسال سیگنالهای مناسب برای کنترل تنفس ناتوان است. خواب ضعیف ناشی از آپنه خواب توانایی بدن برای تنظیم موثر سطح قند خون را مختل میکند. تامین ناکافی اکسیژن در طول خواب نیز میتواند باعث مقاومت به انسولین شود و در طول زمان منجر به ایجاد دیابت نوع ۲ شود. علاوه بر این، آپنه انسدادی خواب میتواند باعث چاقی شود که یک عامل خطر اصلی برای ابتلا به دیابت است. این چرخه معیوب اختلالات خواب و مسائل متابولیک اهمیت پرداختن به اختلال آپنه را در مراحل اولیه نشان میدهد.
تشخیص و درمان آپنه خواب
درمان به موقع آپنه انسدادی خواب می تواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و سطح قند خون را کاهش دهد. علاوه بر این، پرداختن به این وضعیت میتواند به کاهش خطرات مشکلات قلبی عروقی مانند فشار خون بالا و سکته کمک کند. آپنه خواب از طریق مطالعات خواب تشخیص داده می شود. مطالعات خواب سطح ۱ و ۲ در کلینیک انجام میشود.
مطالعه خواب سطح ۳ را می توان با استفاده از مانیتورهای قابل حملی که ضربان قلب و اکسیژن را اندازه گیری میکند، در خانه انجام داد. امروزه، پیشرفتها منجر به تولید دستگاههای قابل حمل و پوشیدنیهای کاربرپسند شده که دادههای تایید شده بالینی را ارائه میکنند. این دستگاهها را میتوان با اپلیکیشنهای گوشیهای هوشمند همگامسازی کرد تا اطلاعات ارزشمندی درباره وضعیت سلامت بیماران به پزشکان ارائه دهند.
پس از تشخیص، درمان آپنه انسدادی بسته به شدت و ضعف آن درمانهای متفاوتی انجام میگیرد. برای موارد خفیف تا متوسط، دستگاههای فک پایین یا دندان به طور فزایندهای به کار گرفته میشوند. این دستگاهها با تغییر موقعیت فک، تنفس را در زمان خواب برای بیماران آسانتر میکنند و میتوانند کیفیت خواب را بهبود ببخشند. ارتباط بین آپنه خواب و دیابت نوع ۲ همچنان یک موضوع مهم و در عین حال کمتر شناخته شده است. ضروری است که غربالگری آپنه خواب بخشی از برنامه های تشخیص دیابت نوع ۲ برای بهبود کیفیت خواب و مدیریت دیابت باشد. در صورت مشکلات خواب، با یک پزشک مشورت کنید زیرا ممکن است پیش زمینهای برای یک مشکل جدی تر باشد.
بیشتر بخوانید:
- بالاخره شکر بخوریم یا نخوریم؟
- نشانه های عجیب افت قند خون که نمی دانید!
منبع :همشهری آنلاین