اثرات واقعی بازار توافقی ارز چه زمانی در بازار نمایان خواهد شد؟
به گزارش همشهری آنلاین، یک کارشناس بازار ارز گفت: درصورتی که سازوکارهای استاندارد بازارمحور در بازار توافقی ارز شکل بگیرد و همه بازیگران اکوسیستم بازار ارز را دربرگیرد، بازار توافقی ارز میتواند در بلندمدت مرجعیت بازار ارز را در اختیار بگیرد.
مسعود توکلی به همشهری گفت: بهطور کلی، بازار توافقی ارز ۲مزیت بزرگ دارد؛ اول اینکه میتواند جریان عرضه و تقاضا را متعادل کند و دوم درصورت توجه بیشتر بانک مرکزی میتواند در بازار شفافیت ایجاد کند.
او افزود: سوابق معاملات ارز در سامانه نیما نشان میدهد که در دورههایی که اختلاف قیمت ارز رسمی با بازار غیررسمی افزایش پیدا میکند، صادرکنندهها تمایلشان برای عرضه ارز کاهش و در مقابل، تقاضا برای خرید ارز افزایش پیدا میکند.
به گفته او این موضوع بهصورت مضاعف منجر به رشد قیمت میشود و با ارسال پیام به بازار غیررسمی این بازار را هم تحتتأثیر قرار میدهد.
توکلی ادامه داد: در واقع زمانی که تقاضا در سامانه نیما انباشته میشود و عرضه هم کاهش پیدا میکند به بازار غیررسمی پیام صعود صادر میشود.
او اضافه کرد: در چنین شرایطی با تشکیل بازار توافقی ارز، واردکنندگان و صادرکنندگان قادرند با یک سازوکار بازارمحور در یک نرخ توافقی با یکدیگر معامله کنند.
این کارشناس ارزی تاکید کرد: قاعدتاً زمانی که یک نرخ توافقی ایجاد میشود، تقاضاهای غیرضروری ارز کاهش و از طرف دیگر، عرضه کننده هم میلش به عرضه ارز افزایش پیدا میکند.
او تصریح کرد: اما تأثیر مهم دیگر بازار توافقی از جنبه شفافیت است که البته لازم است بانک مرکزی در این زمینه کارهای بسیار بیشتری انجام دهد.
توکلی با بیان اینکه در گذشته انتقادهایی نسبت به فعالیت سامانه نیما و اینکه این سامانه در یک فضای غیرشفاف فعالیت میکند وجود داشته است گفت: اما توسعه بازار توافقی و رفتن به سمت مکانیزمهای بازارمحور میتواند عاملی برای حذف رانت و شفاف شدن بازار باشد. به بیان دقیقتر، زمانی که اطلاعات مربوط به مبادلات بازار توافقی ارز بهصورت شفاف اعلام میشود، بازار قادر خواهد بود براساس همین دادهها حرکت کند.
او افزود: بهطور مثال، زمانی که حجم و ارزش مبادلات و عرضهها از سوی بانک مرکزی اعلام میشود، این اطمینان در بازار ایجاد میشود که ارز به میزان کافی برای تامین کالاها وجود دارد و این خود میتواند اثرات زیادی در کاهش نرخ ارز داشته باشد.
این کارشناس بازار ارز تصریح کرد: اگر بخواهیم بگوییم اثرات واقعی بازار توافقی ارز چه زمانی در بازار نمایان خواهد شد، باید گفت: این اثرات زمانی نمایان میشود که همه مکانیزمهای بازارمحوری در بازار توافقی ارز بهصورت استاندارد اجرا شود؛ به این معنا که صرافها و همه بازیگران اکوسیستم بازار ارز نیز به این بازار اضافه شوند.
توکلی افزود: به بیان بهتر، اگر سازوکار بازار توافقی ارز به سمت بازارمحوری حرکت کند، یقیناً میتواند در بلندمدت مرجعیت بازار ارز را در اختیار بگیرد، اما این مستلزم آن است که بازیگران بازار توافقی افزایش یابند و شامل همه بازیگران بازار ارز شود.
دلایل افزایش قیمت ارز در روزهای اخیر
توکلی همچنین درباره دلایل رشد قیمت دلار در بازار آزاد در روز های اخیر به همشهری گفت: به هر حال اثر ژانویه همیشه در بازار ما تاثیر داشته چون زمان تسویه حساب شرکت داخلی و واردکننده ها با طرف های خارجی است. بنابراین تقاضا همیشه در این دوره برای ارز افزایش پیدا می کند.
او ادامه داد: در ژانویه معمولا یک تقاضای مازاد برای ارز مسافری ایجاد می شود. اگرچه این بازار عمق زیادی ندارد اما افزایش تعداد تقاضا ها در این بازار به دلایل مختلف به ویژه سفر های خارجی منجر به ایجاد التهاب در بازار می شود. به همین دلیل در پایان سال های میلادی همیشه قیمت ها در کف بازار افزایش پیدا می کند.
منبع :همشهری آنلاین