استان ها > گیلان

معلولان و نیازمندی های آنان



به گزارش خبرگزاری سلامت (طبنا) گیلان: به نقل از ایسنا، آریا طوفانی، با بیان اینکه بهزیستی از قبل از تولد تا بعد از فوت با افراد سر و کار دارد، اظهار کرد: طیف خدمات بهزیستی بسیار بالاست.

وی با اشاره به آغاز خدمات بهزیستی از مشاوره ژنتیک، افزود: با مشاوره ژنتیک قبل از تولد، مانع از معلول زایی خواهیم شد.

مدیرکل بهزیستی گیلان فرزندان سالم را لازمه جوانی جمعیت دانست و تصریح کرد: عمده مشاوره های ژنتیک را در خانواده های دارای معلول اجرایی می کنیم؛ در واقع باید با کمک علم و ظرفیت های استان، از معلول زایی جلوگیری کنیم، زیرا سرانه هزینه نگهداری از یک معلول در جامعه بسیار بالاست و شامل امکانات آموزشی و مناسب سازی و مبلمان شهری و اشتغال و مسکن و… می شود و افراد معلول صد درصد وابسته به خدمات دولت هستند.

طوفانی یکی از برنامه های پیشگیرانه سازمان بهزیستی در حوزه معلولیت را غربالگری شنوایی دانست و تاکید کرد: نوزادان را در سه روز اول تولد غربالگری می کنیم تا در صورت ناشنوا بودن، شناسایی شوند.

وی با بیان اینکه سالانه در گیلان حدود ۱۹ هزار و ۱۰۰ تا ۳۰۰ زایمان داریم که در بدو تولد غربالگری شنوایی می شوند، گفت: در گذشته برای کاشت حلزون شنوایی باید به تهران مراجعه می کردیم، اما از سال ۹۸ توانستیم مرکز کاشت حلزون را در گیلان راه اندازی کنیم و کاندیداها به صورت رایگان جراحی و توانبخشی می شوند؛ خوشبختانه زمان انتظار در استان به صفر رسیده و آماده پذیرش متقاضیان کاشت حلزون سایر استان ها هستیم.

مدیرکل بهزیستی گیلان ناگویایی را محصول ناشنوایی دانست و تاکید کرد: با شناسایی نوزادان ناشنوا، کاشت حلزون را انجام و گفتاردرمانی را آغاز می کنیم.

وی با بیان اینکه سالانه ۶۵ هزار کودک سه تا ۶ سال استان را به منظور پیشگیری از تنبلی چشم غربالگری بینایی می کنیم، ادامه داد: تنبلی چشم یکی از بیماری های شایع است که عملا قابل تشخیص برای خانواده ها نیست؛ یک چشم تنبل به چشم سالم فشار می آورد و آن را ضعیف می کند لذا در صورت تشخیص تنبلی چشم با مراقبت و برنامه هفتگی، آن چشم تنبل را وادار به فعالیت می کنیم.

طوفانی عدم تشخیص به موقع تنبلی چشم را منجر به کاهش دید و نابینایی دانست و افزود: با این غربالگری، برای جراحی و عینک کمک می کنیم، زیرا هزینه های معلولیت بینایی صد برابر می شود و باید ورودی بهزیستی را به حداقل برسانیم.

وی زوجین دارای معلولیت یا دارای یک عضو خانواده معلول را نیازمند مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج و قبل از بارداری دانست و عنوان کرد: امیدواریم هر زوج حتی قبل از ازدواج، مشاوره ژنتیک را انجام دهند تا مانع از تولد فرزند معلول شوند.

مدیرکل بهزیستی گیلان با بیان اینکه ۵۲ هزار و ۴۰۰ معلول در بانک اطلاعاتی استان ثبت شده اند، خاطرنشان کرد: این معلولان شامل ناشنوا، نابینا، اعصاب و روان، جسمی – حرکتی و ذهنی بوده و دارای معلولیت خفیف تا شدید هستند؛ البته سالمندان نیز درگیر معلولیت می شوند، زیرا با صدمات جسمانی ناشی از کهولت مواجه هستند.

وی از پرداخت مستمری ۹۹۳ هزار تومانی دولت به معلولان دهک های یک تا سه خبر داد و اضافه کرد: ۳۱ هزار نفر از معلولان دارای پرونده استان، واجد شرایط دریافت این مستمری هستند؛ دولت همچنین حق پرستاری دو میلیون و ۹۴۰ هزار تومانی را برای معلولان شدید پرداخت می کند.

طوفانی ۹ هزار و ۵۳۰ معلول شدید استان را فاقد شغل و درآمد دانست و تاکید کرد: در راستای اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان، شاهد کمک یک تا سه میلیون تومانی دولت به معلولان خواهیم بود که سهم هزینه کرد گیلان ۱۸ میلیارد تومان در ماه است. قانون مذکور در سال ۹۶ مصوب و در سال ۹۷ ابلاغ شد که تاکنون اجرا نشده و هم اکنون در حال استعلام از دستگاه ها جهت پرداخت هستیم.

وی با بیان اینکه سه درصد جمعیت دارای معلولیت هستند، اضافه کرد: سال گذشته ۴۹۰ میلیارد تومان برای خرید وسائل کمک توانبخشی شامل عصا و واکر و ویلچر و سمعک و… به انتخاب خود معلولان، هزینه کردیم.

مدیرکل بهزیستی گیلان از پرداخت تسهیلات اشتغالزایی تا سقف ۱۵۰ میلیون تومان(چهار درصد) برای معلولان خبر داد و خاطرنشان کرد: برش امسال هزار و ۵۴۰ فقره تسهیلات است که شاهد تحقق ۴۵ درصدی آن معادل ۳۰۰ میلیارد تومان هستیم.

وی با اشاره به پرداخت کمک بلاعوض ۲۰۰ میلیون تومانی ساخت یا خرید مسکن برای معلولان، گفت: بهزیستی گیلان در هشت ماهه امسال ۱۶۵ واحد را تحویل مددجویان داده که از ظرفیت دستگاه ها و خیرین استفاده کردیم؛ بنا داریم تا پایان سال، ۱۵۰ واحد دیگر را تحویل دهیم؛ البته تامین مسکن در گیلان متفاوت از سایر استان ها بوده و تراکم جمعیت موجب افزایش قیمت خرید و اجاره شده است.

طوفانی با تاکید بر اینکه مناسب سازی شهری ما درست نیست، اضافه کرد: براساس قانون، اماکن عمومی باید برای حضور معلولان مناسب سازی شود و لذا دستگاه های اجرایی را با چهار آیتم رمپ، بالابر(دارای دکمه برجسته و گویا)، سرویس بهداشتی و دستگیره ارزیابی می کنیم؛ در سال ۱۴۰۱ فقط یک دستگاه مناسب سازی را انجام داده بود که تا سال ۱۴۰۲ به ۱۸ دستگاه رسیده است.

وی از تعیین لوکیشن معلولان استان جهت ارائه خدمت در حوادث و بحران ها خبر داد و افزود: مسیرهای تردد اتوبوس های ویژه معلولان جسمی – حرکتی نیز مشخص شده است.

مدیرکل بهزیستی گیلان علاوه بر فضاهای عمومی، بانک ها و اماکن ورزشی را نیز نیازمند مناسب سازی دانست و تصریح کرد: دو خیابان را در شهر رشت مناسب سازی خواهیم کرد که شامل حدفاصل میدان فرهنگ تا خیابان پرستار و میدان فرهنگ تا چهارراه میکائیل است.

طوفانی یکی از دغدغه های معلولان را فروش محصولات دست ساخته دانست و متذکر شد: نیازمند راه اندازی غرفه های ثابت برای فروش محصولات معلولان هستیم.

وی معلول را فقط معلول بهزیستی ندانست و با بیان اینکه جامعه نیز باید به معلولان کمک کند، ادامه داد: معلولان درگیر مسائل روحی و روانی نیز می شوند، زیرا به واسطه عدم مناسب سازی کامل، نمی توانند به راحتی در جامعه حضور پیدا کنند.

مدیرکل بهزیستی گیلان با بیان اینکه میزبان مسابقات والیبال نشسته کشور با حضور ۴۲ تیم شرکت کننده هستیم، خاطرنشان کرد: چهار گروه تئاتر معلولان در گیلان داریم که باید با حضور کارگردانان قوی، این گروه های هنری افزایش پیدا کنند؛ در این راستا نیازمند همکاری متولیان فرهنگی و هنری استان هستیم.

وی در پایان کاهش نرخ فرزندآوری را موجب پیری جمعیت دانست و گفت: نرخ سالمندی استان به ۱۶.۸ درصد رسیده و لذا به دنبال راه اندازی مهد سالمندان هستیم، زیرا رشت جزو ۱۰ شهر دوستدار سالمند در کشور است و باید استانداردهای لازم را برای زندگی سالمندان فراهم کنیم.



منبع:خبرگزاری سلامت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا