ماجرای جالب ۱۲ دانش آموزی که دوباره به مدرسه بازگشتند
به گزارش همشهری آنلاین تقویم میگوید امروز (۲ دی) سالروز تولد ستاره فرمانفرمائیان، بنیانگذار مددکاری در ایران است. او معتقد بود مددکار اجتماعی باید به بستر جامعه برود و فعالیتهای مددکارانه خود را در روستاها و مناطقی که دستخوش آسیب اجتماعی هستند انجام دهد. نقل قول معروف او که گفته بود «برای مددکار باید از ته ته جامعه شروع کرد. باید ریشههای درد را شناخت.» از ۱۰ سال پیش سرلوحه چند جوان خوزستانی شده که برای فعالیتهای داوطلبانه مددکارانه خود منطقه گلدشت اهواز را انتخاب کردند. آنان دانشآموخته علوم مددکاری یا روانشناسی هستند که برای رفع معضل ترک تحصیل کودکان، طلاق و بیکاری در گلدشت آستین همت را بالا زدهاند. ناصر سواری، مدیر موسسه خیریه طلیعه مهر و انفاق اهواز به همشهری میگوید: «در حوزه مددکاری اجتماعی رویکرد آموزشی و آگاهیبخشی را در این منطقه پیش میبریم و خوشبختانه بچههای زیادی را به مدرسه بازگرداندیم.»
نه به ترک تحصیل!
بیراه نیست اگر بگوییم ته ته جامعه میتواند همین منطقه گلدشت اهواز باشد. منطقهای با ۱۰ هزار نفر جمعیت که نه آسفالتی دارد، نه فضای سبز و نه زیر ساخت شهری. این فضا در خود محلی برای زاد و ولد آسیبهای اجتماعی شده است که سایه خاکستری بر سر اهالی انداخته. مدیر موسسه خیریه طلیعه مهر و انفاق اهواز به همشهری میگوید: «وقتی میگویی گلدشت همه میدانند یعنی کمبرخوردارترین محله اهواز.» منطقهای با قدمت ۶۰ سال که روزگاری برای خودش روستایی با ۵۰ خانوار بود.
ناصر سواری ادامه میدهد: «در گلدشت خبری از زمینهای کشاورزی نیست. حاشیهنشینی که جان گرفت آسیبها را هم با خودش آورد.»
سواری، کارشناس ارشد رشته روانشناسی است و این روزها به عنوان مدیر آموزگار در روستای آچمیان شهرستان کارون درس میدهد. او میگوید: «تنها داشته منطقه گلدشت در حوزه آموزشی برای بچهها یک دبستان ۱۰ کلاسه است که صبحها دختران و عصرها پسران در آن درس میخوانند. از متوسطه دوره دوم هم مدرسه نداریم و ترک تحصیل بچهها مهمترین معضل این منطقه است.»
جلسههای مشاوره که به همت ناصری و دیگر اعضای موسسه برای خانوادهها برگزار میشد در روزهای اول مخاطب نداشت. اما کمکم توانست نگرشهای غلطی همچون اولویت کار کودکان بر تحصیل یا بیاهمیت آموزش برای دختران را تغییر دهد. هنوز هم بچهها ترک تحصیل میکنند، اما سواری میگوید: «همین که توانستیم ۱۲ نفر را به دبیرستانهای مناطق مجاور بفرستیم یعنی مددکاری در این یک دهه نتیجهبخش بودهاست.»
اشتغال زنان سرپرست خانوار
«آموزش و فرهنگسازی اولویت ماست.» این را مدیر موسسه خیریه طلیعه مهر و انفاق اهواز میگوید و ادامه میدهد: «ساکنان این منطقه چندان به حضور در کلاسهای آموزشی تمایلی نداشتند. اما از آنجا که طلاق و اعتیاد گریبانگیرترین معضل این منطقه است و راه چاره در آگاهیبخشی است، ما صبوری کردیم و نتایج خوبی هم دیدیم. در جامعه آماری ۱۰ هزار نفری گلدشت، دست کشیدن ۵ نفر از اعتیاد موفقیت بزرگی است.» خانوادههای زندانیان هم در این منطقه آسیب دیگری شده که ناصر سواری درباره آن میگوید: «زنان سرپرست خانواری که همسرشان در زندان است یا از دنیا رفته در کلاسهای خیاطی و آرایشگری حاضر شدند. همدیگر را هم تشویق میکردند. حالا ۱۰ نفر از همان زنان برای خودشان کسب و کار دارند. روزگار گلدشت آهسته و آرام تغییر میکند و بندهای معضلات اجتماعی از پای محله باز میشود. اهالی کماکان مشارکت دارند و چشم انتظار کمک مسئولان هستند.» سواری میگوید که رویکرد آموزش در مددکاری اجتماعی دیر به بار مینشیند اما آموزش شاه کلید است. او ادامه میدهد: «هر چه آموزش بیشتر شود از فقر فرهنگی تا فقر اقتصادی فاصله میگیریم.»
مسئولیت اجتماعی همسایههای گلدشت
«جوی فاضلاب منطقه گلدشت سر پوشیده نیست و طبق آمار در یک دهه اخیر ۶ کودک در آب افتاده و جا باختند.» سواری این توضیح را میدهد و میگوید: «نبود زیرساخت شهری در این منطقه خودش سر منشا معضلات اجتماعی شده. از دست رفتن فرزند برای برخی از خانوادهها منجر به صدمات روحی جبرانناپذیری شده. پیگیری فضای سبز، آسفالت معابر و زیرساختهای شهری از ادارههای مربوطه هستیم.»
سواری برای سرعتبخشی به فعالیتهای مددجویانه برای خداحافظی همیشگی با آسیبهای اجتماعی منطقه گلدشت، پیشنهادی هم دارد: « ۵ شرکت برزرگ کشوری اطراف از صنایع فولاد با گلدشت فقط ۵۰۰ متر فاصله دارندو میتوانند به عنوان مسئولیت اجتماعی خود باری از دوش گلدشت بردارند.» گروههای جهادی در منطقه گلدشت هم حضور دارند و اجرای طرح فاضلاب شهری را در کنار نیروهای خدماترسان شهری بر عهده دارند.
منبع :همشهری آنلاین